Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kastrujte

Kastrace – prevence a kontrola počtu koček

 
Kočičí samice může přivést na svět za rok až 18 koťat. V ideálním světě by každé kotě mělo mít svůj domov. Bohužel nezodpovědností mnoha lidí je spousta z nich opuštěna a octnou se na ulici, kde strádají hladem a nemocemi a pokud přežijí, nekontrolovaně se dále množí. Je bohužel také běžné, že nechtěná koťata jsou utopena, ubita, upálena nebo odchytávána pro pokusy či jídlo. Velmi smutný osud čeká i koťata vyhozená do okolí kravínů a jiných objektů v domnění, že se zde budou mít dobře. Pokud zde koťata přežijí, produkují další populace nechtěných koťat. Všechny tyto způsoby zbavení se koťat jsou v rozporu se zákonem. Útulků pro kočky je nedostatek a počet opuštěných koček závratně stoupá. Každoročně se utratí tisíce koček, které nikdo nechce. Často jsou zaznamenávány případy neetické likvidace celých kolonií koček.
Nejúčinnější způsob, jak tento stav vyřešit, je kastrace. Ta má kromě snížení počtu nechtěných koťat i další výhody:
·         Kastrace je bezpečná, nenáročná a nenákladná operace.
·         Kastrovaní kocouři se přestanou toulat a snižuje se pravděpodobnost, že skončí pod koly aut.
·         Nezanechávají nepříjemný zápach při značkování svého území, nebývají zraněni při rvačkách (kdy často dochází k přenosu kočičích nemocí).
·         Kastrace je prevencí před nakažením infekčními chorobami jako je FIP, FIV a FeLV.
·         Kastrací kočky lze předejít i mnoha závažným chorobám (záněty pohlavních orgánů, nádory mléčných žláz, porodní a poporodní potíže).
·         Kastrované kočky a kocouři jsou tolerantnější, více přítulné, spokojenější, zdravější, žijí déle a jejich schopnost lovit není nijak ovlivněna. Není pravdou, že kočka musí mít za život alespoň jeden vrh.
 
Kastrace u koček se obvykle provádí dvěma způsoby. Ovariohysterektomie je zákrok, kdy jsou z těla kočky chirurgicky odstraněny vaječníky, vejcovody a děloha. Ovariektomie je zákrok, kdy jsou odstraněny pouze vaječníky. V případě samic koček nemá ani jedna z  metod žádné výhody nebo nevýhody. Kastrace trvá asi 30 minut a je prováděna v narkóze. U kocourů se jedná o oboustranné odnětí samčích pohlavních orgánů – varlat. Zákrok trvá asi 15 minut a je prováděn v narkóze. Doporučuje se nechat kočky kastrovat od 6 měsíců, neboť už 6-ti měsíční kočka může zabřeznout,  kocourky pak od 8 měsíců.
  
Kastrace není sobecký zákrok – zvířatům prospívá zdravotně i psychicky. Zamezí se množení opuštěných koček, o které nikdo nepečuje, které umírají hlady a stávají se nositeli infekčních chorob. Nelze ani souhlasit s názorem, že kastrace je proti přírodě, naopak proti přírodě a v rozporu se zákonem je zabíjení nechtěných koťat.
Vzhledem k vysokému počtu opuštěných zvířat a přeplněným (většinou soukromým) útulkům je kastrace jediným řešením zodpovědného majitele.